Copyright
2024 Rusu-Anghel Stela PFA Toate drepturile rezervate
Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.
Oricât de mult s-au străduit unii oameni de știință să demonstreze că omul a evoluat din maimuță nu au reușit deoarece orice neadevăr poate fi perceput ca adevăr doar în anumite condiții, toate lucrurile fiind relative cu excepția Adevărului. Însă acest lucru, facerea omului de către Dumnezeu, este de netăgăduit prin faptul că omul este singura ființă de pe Pământ care are conștiință, singura ființă de pe Pământ care este capabilă să creeze în mod voit și conștient cu puterea minții, cu cuvântul și cu fapta, să vizualizeze intenționat prin intermediul imaginației scene dorite sau presupuse din viitor, să dețină înțelepciune, să o dezvolte și să se manifeste în mod înțelept, să fie conștient de existența lui Dumnezeu, să aibă credință în Creator, să se roage cu credință, să recunoască răspunsul primit la rugăciuni și să fie asemenea Lui în raport cu propria creație.
Genele din ADN-ul omului prin intermediul cărora se fac cele mai multe comparații între oameni și între oameni și alte forme de viață pământești conțin atât informații legate de trup cât și de gradul de curăție a sufletului și trupului de la care provine ADN-ul și a sufletelor și trupurilor generațiilor anterioare, îndeosebi a părinților biologici, și de nivelul propriei conștiințe, omul fiind mult mai mult decât o viețuitoare de pe Pământ.
„Nu toate trupurile sunt acelaşi trup, ci unul este trupul oamenilor şi altul este trupul dobitoacelor şi altul este trupul păsărilor şi altul este trupul peştilor”
Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 15: 39-40
Astfel, doar actul de a face o analiză a evoluției omului pe linie genealogică este corect și doar dacă analiza are în vedere și caracterul acestuia în raport cu predecesorii, fără analogii cu speciile de animale deoarece acestea sunt lipsite de conștiință.
Omul a fost făcut după chipul și asemănarea Sfintei Treimi și este dumnezeu doar relativ la ceea ce el creează, cu excepția copiilor, care sunt primiți în dar de la Dumnezeu.
”După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut pe Cain şi a zis: "Am dobândit om de la Dumnezeu".”
Facerea (Geneza) 4:1
Și, deși în toți oamenii se află suflarea de viață primită de la Dumnezeu, doar oamenii botezați cu apă și Duh Sfânt sunt în comuniune harică cu Părintele Creator și fii al Lui, însă diferiți de Fiul care este Una cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, Dumnezeu. Toți oamenii care l-au primit pe Fiul în inimă și Duh Sfânt Mângâietor prin taina botezului sunt uniți prin credință, iubire și nădejde, prin Sfânta Jertfă, în Hristos cu Dumnezeu și în Hristos cu aproapele. [4-6]
Cu toate acestea, omul nu este sfânt precum a fost creat Adam, spirit curat asemenea lui Dumnezeu, din cauza trăirii în robia păcatului sub influența răului, majoritatea oamenilor permițând acestuia să îi stăpânească și să-i conducă chiar și după Sfântul Botez. Motivele sunt nenumărate, principale fiind insuficienta credință în Dumnezeu și necunoașterea sau neînțelegerea Cuvântului Lui.
Deși fiecare om este capabil să iubească, chiar și cei nebotezați, deși tuturor oamenilor le bucură inima iubirea primită de la ceilalți, prin oricare atribut al ei (iubire, bunătate, blândețe, milă ș.a.m.d.), deși mulți oameni își dau silința să se comporte pe placul lui Dumnezeu și să respecte Poruncile Lui, totuși, doar extrem de puțini reușesc să fie desăvârșiți precum Tatăl nostru Este. Însă, indiferent de păcatele săvârșite, Dumnezeu iubește la fel toți oamenii, îi cheamă, îi așteaptă să se întoarcă asemenea fiului rătăcitor și îi ajută întotdeauna spre binele lor dacă Îl strigă și Îl primesc ca Domn și Mântuitor.
Autor: Stela Rusu-Anghel - Consilier pentru Dezvoltare Personală
Surse de documentare:
[1] https://home.cern/science/physics
[2] https://www.bibliaortodoxa.ro/
[3] https://armstronginstitute.org/229-the-prehistoric-world-vs-genesis
[4] https://doxologia.ro/taina-botezului-filocalie
[5] https://doxologia.ro/sfanta-impartasanie-hrana-care-ne-uneste-cu-hristos
[6] Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 3:26-27, 4:1-7
În zilele noastre cercetările și dovezile științifice au făcut posibilă mărirea capacității de înțelegere atât a lumii materiale cât și a celei spirituale. Există nenumărate descoperiri care confirmă sau/și explică multe dintre adevărurile și învățăturile prezentate în Sfânta Scriptură. Printre acestea se numără:
- confirmarea omniprezenței și capacității de creație a lui Dumnezeu prin descoperirea unui câmp care umple întregul Univers și care dă masă tuturor particulelor elementare (câmpul Higgs) [1].
- explicarea legii cauză-efect: păcat-pedeapsă, binefaceri-binecuvântări, bateţi şi vi se va deschide ș.a.m.d. prin fizica newtoniană împreună cu legea reflexiei, legea rezonanței și alte legi ale fizicii.
Sfânta Scriptură (Biblia) ne spune explicit că omul este lucrare a lui Dumnezeu:
”Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!" Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.”
Facerea (Geneza) 1:26-27
”Atunci, luând Domnul Dumnezeu ţărână din pământ, a făcut pe om şi a suflat în faţa lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul fiinţă vie.”
Facerea (Geneza) 2:7
Omul a fost făcut după chipul și asemănarea Sfintei Treimi [2] și a deținut capacități asemenea Creatorului însă, fiind făcut de Dumnezeu din Dumnezeu, copil al Lui, îi datora considerație (prețuire deosebită) și ascultare, Dumnezeu fiindu-i Părinte și Stăpân Iubitor, Drept, Milostiv și Înțelept, Dătător și Susținător al vieții omului. Încălcarea poruncii primite a dus la căderea omului din ce în ce mai mult. Cu toate acestea, din iubire Dumnezeu a intervenit în repetate rânduri pentru salvarea neamului omenesc, Biblia prezentând o parte din intervențiile lui Dumnezeu recunoscute de oameni și înțelese de ei mai mult sau mai puțin conform Adevărului. Această Carte Sfântă, insuflată de Dumnezeu, este un dar inestimabil care ne vorbește despre El, Creație și umanitate, învățându-ne cele de folos prin Cuvântul lucrător al Lui. Însă ea conține și unele ambiguități ca urmare a traducerii prin cuvinte cu mai multe sensuri fără menționarea sensului folosit în context. De exemplu, în Epistola întâia către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel 5:21 se spune: ”Toate să le încercaţi; ţineţi ce este bine” [2]. Cuvântul încerca, conform dexonline, înseamnă: a verifica un lucru spre a-i controla însușirile, cu sinonimele: proba, verifica; a întreprinde un lucru ca exercițiu, de probă; a face tentative de ...; a fi cuprins de un sentiment, de o senzație; a îmbrăca o haină sau un pantof pentru a vedea dacă se potrivește. Întrebările ce pot fi puse sunt:
1. Care-i sensul cuvântului la care s-a gândit cel ce a făcut traducerea?
2. Care este sensul cuvântului din mintea celui care a citit versetul?
3. Care este sensul ce corespunde mesajului pe care a dorit să ni-l transmită Apostolul Pavel?
În plus, pentru cine nu are suficientă cunoaștere creștină sau caută scuze pentru nelegiuri, ambiguitatea prezentată poate ridica semne de întrebare și asupra dreptului dat de Dumnezeu omului de a face anumite lucruri în contradictoriu cu cele 10 Porunci. Rezultă de aici importanța conștiinței cititorului: afirmația este analizată cu bune intenții sau cu rea voință? În întregul context al Sfintei Scripturi sau este scoasă din context în mod involuntar sau voit determinând posibile distorsiuni cognitiv-comportamentale?
Cu toate acestea, asemenea situații pot fi recunoscute și deslușite corect atunci când omul are credință în Dumnezeu și cere tălmăcire și îndrumare de la Duhul Sfânt cu dorința sinceră de a-L cunoaște și asculta pe Domnul împlinind Cuvântul Lui.
"Aşa grăieşte Domnul, Cel ce a făcut pământul. Domnul Cel ce l-a zidit Şi l-a întărit, al Cărui nume este Domnul: Strigă către Mine, că Eu îţi voi răspunde şi iţi voi arăta lucruri mari şi nepătrunse pe care tu nu le ştii...”
Ieremia 33:3-4
Unii oameni contestă Biblia fie din cauza acestor confuzii, fie cu rele intenții, fie din alte motive, însă mare parte din istorisirile prezentate în ea au fost întărite prin dovezi arheologice [3] și ”minuni” care se săvârșesc din vechime până în zilele noastre (vindecări, revelații, comunicare cu Duhul Sfânt, cu îngerii ș.a.m.d.). De asemenea, toate prorocirile pe care le prezintă s-au împlinit până în momentul de față, ceea ce confirmă faptul că Dumnezeu a vorbit oamenilor și i-a îndrumat de nenumărate ori de-a lungul timpului în diverse moduri, în funcție de capacitatea de înțelegere și acceptare a omului la momentul respectiv.
"Eu sunt Domnul Dumnezeul tău Care te învaţă spre folosul tău şi te duce pe calea pe care trebuie să mergi. Dacă ai fi luat aminte la poruncile Mele, fericirea ta ar fi fost asemenea unui râu şi dreptatea ta ca valurile mării ...”
Isaia 48:17-18
Binecuvântați sunt cei care cunosc ceea ce este scris în Sfânta Scriptură prin tălmăcirea Sfântului Duh, care au primit răspuns la întrebările adresate cu scopul cunoașterii și înțelegerii Adevărului și care respectă și făptuiesc Cuvântul Tatălui nostru care este în Ceruri.
”Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate, Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru orice lucru bun.”
Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel 3:16-17
iar, conform Bibliei (Facerea 1, 2), omul a fost făcut după chipul și asemănarea Sfintei Treimi, suflare de viață primită de la Dumnezeu în trup făcut din țărână.