Copyright
2024 Rusu-Anghel Stela PFA Toate drepturile rezervate
Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.
Sănătatea este definită de OMS ca fiind ”o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă”. Ea este exprimată prin energie, forță, putere, stăpânire, rezistență, forță morală, fermitate și multiple capacități benefice. Deși nu este menționat sufletul în definiția sănătății decât în mod indirect, sănătatea depinde în mare măsură de starea sufletească trăită în cea mai mare parte a timpului, de nivelul conștiinței, de bagajul de cunoștințe conforme adevărului și de gradul de exprimare a iubirii sub diverse forme. Trupul și sufletul, care cuprinde și mintea, sunt interconectate influențând-se reciproc iar emoțiile, gândurile, vorbele și faptele omului au consecințe atât asupra stării de sănătate a trupului cât și a sufletului, în mod direct sau indirect. Astfel, prin schimbarea în mod benefic a tiparelor de gândire și vorbire, a credințelor, convingerilor, principiilor, faptelor și atitudinii omului față de viață, în ansamblu și în particular, va fi influențată în bine starea de sănătate a trupului. Când aceste transformări corespund învățăturilor din Sfânta Scriptură, vindecarea își va face simțită prezența pe toate planurile existenței ființei umane, inclusiv planul fizic: trupul, după Voia lui Dumnezeu.
Dezvoltarea personală este un domeniu vast care implică extinderea conștientizării de sine, lărgirea ariei cunoștințelor generale și îmbunătățirea abilităților personale cu consecințe asupra tuturor aspectelor vieții. Principalele beneficii ale acțiunilor personale în această direcție sunt următoarele:
- îmbunătățirea stilului de viață și a calității acesteia,
- construirea sau îmbunătățirea stimei de sine printr-o conștientizare de sine care reflectă realitatea,
- cunoașterea punctelor slabe și a celor forte cu posibilitatea de a întreprinde acțiunile necesare corectării sau stăpânirii slăbiciunilor,
- îmbunătățirea personalității și șlefuirea caracterului,
- conștientizarea talentelor, calităților și abilităților, dezvoltarea lor și folosirea acestora în beneficiul mai multor oameni, inclusiv al propriei persoane,
- creșterea capacităților intelectuale,
- îmbogățirea și elevarea cunoașterii și a conștiinței,
- îmbunătățirea abilităților sociale și a vieții de familie,
- dezvoltare spirituală și evoluție benefică prin implicare comună: a omului și a lui Dumnezeu,
beneficii care servesc drept suport pentru vindecarea sufletului și a trupului, atingerea și menținerea sănătății ce sprijină evoluția.
Dezvoltarea personală este un proces care se poate derula pe parcursul întregii vieți începând cu primii ani de viață și până când omul încetează să se bucure de viață, să mai învețe, să mai dăruiască din ceea ce are bun, să mai spere, să mai aibă dorințe, să mai vrea să trăiască. Acest proces contribuie la evoluția în bine a ființei umane putând duce la atingerea potențialului propriu și la desăvârșire.
În domeniul sănătății, dezvoltarea personală joacă un rol esențial. Ea conduce la o îmbunătățire personală prin învățarea și însușirea de noi principii, credințe, atitudini și comportamente cu impact pozitiv asupra tuturor planurilor vieții, inclusiv a sănătății trupului. Iar când aceste noi principii, credințe, atitudini și comportamente sunt aliniate învățăturilor Sfintei Scripturi omul se însănătoșește atât sufletește și trupește cât și relațional, familial, profesional ... după Voia lui Dumnezeu.
S-a menționat deja de două ori Voia lui Dumnezeu în obținerea sănătății trupului și a diverselor aspecte ale existenței și s-a făcut acest lucru deoarece, indiferent de credința fiecăruia, nimic nu există și nu se întâmplă fără Voia Lui. Fie că este vorba de sănătate trupească, materială (financiară), relațională, profesională, familială, fie că este vorba de boli, lipsuri materiale, neintegrare socială, insuccese profesionale ori viață de familie grea, toate acestea sunt fie dăruite de Dumnezeu, fie îngăduite de el spre binele nostru. Aceste binecuvântări și lipsuri, meritate sau nu după judecata omenească, pot contribui la evoluția omului spre asemănarea cu Creatorul sau pot îndepărta omul de Dumnezeu. Depinde de om, de credințele și cunoașterea lui aliniate sau nu învățăturilor Sfintei Scripturi.
Consilierea pentru Dezvoltare Personală pune la dispoziție o serie de metode și tehnici fundamentate teoretic care vizează:
asistarea și ghidarea procesului de introspecție și explorare a vieții personale, acțiune necesară relevării cauzelor posibile vizibile ale aparției, menținerii sau agravării afecțiunilor fizice prezente;
susținerea persoanei consiliate în procesul recunoașterii și dezvoltării resurselor interioare și a potențialului propriu de autoajutorare,
sprijinirea explorării și identificării soluțiilor legate de problemele cu care se confruntă persoana consiliată, proces util adaptării metodelor generale de abordare a cauzelor posibile vizibile asociate bolilor fizice la particularitățile fiecărei persoane,
învățarea unor strategii de rezolvare a problemelor care privesc diferite segmente ale vieții, inclusiv medicale, probleme ce au sau pot avea consecințe dăunătoare asupra stării de sănătate în ansamblu, în mod direct sau indirect.
Procesul consilierii pentru dezvoltare personală dedicat facilitării vindecării trupului și/sau a sufletului prin recunoașterea și tratarea
cauzelor posibile vizibile asociate afecținilor fizice este de tip holistic și pornește de la obiectivul menționat, obiectiv care nu este de tip SMART din două motive:
- nu i se poate asocia un timp precis, previzibil, necesar obținerii lui. Durata atingerii obiectivului depinde de o multitudine de factori, dintre care menționez: acuratețea recunoașterii cauzelor posibile vizibile asociate bolii dintr-o infinitate de cauze care pot exista, natura și complexitatea cauzelor recunoscute, gradul de implicare și perseverență a persoanei cu afecțiuni fizice, Pronia Divină;
- nu toți oamenii se pot vindeca de afecțiunile fizice prezente deși orice afecțiune a trupului este vindecabilă cu excepția unor amputații și a unor malformații congenitale ajunse la maturitate. Detalierea acestui subiect se regăsește în articolul: ”Cauzele apariției, menținerii sau agravării afecțiunilor fizice”.
Indiferent de gradul de realizare a obiectivului, consilierea primită de la un consilier specializat cu ajutorul lui Dumnezeu, spre binele lui și a oamenilor cu diferite suferințe fizice și sufletești asociate bolilor trupului aduce multiple beneficii persoanei consiliate:
În plus, spre deosebire de prieteni sau rude, consilierul pentru dezvoltare personală este o persoană imparțială, care nu judecă și care păstrează confidențialitatea.
Autor: Stela Rusu-Anghel - Consilier pentru Dezvoltare Personală
Surse de documentare:
https://www.bibliaortodoxa.ro/
PRO SUCCES TRAINING, Manualul cursului ”Consilier pentru dezvoltare personală”, 2022
Centrul de formare ARSAP, Suportul cursului de ”Formator”, 2024
Marius Dumitrenco, Masterclass ”Coaching”, Life University, 2023
Sorin Săndulache, ”Consiliere și psihoterapie pastorală”, EdITA, 2006
Dr. David R. Hamilton, ”Cum poate mintea să vindece corpul”, Ed. Niculescu, 2017
Dr. Luc Bodin, ”Medicina spirituală - Vindecarea holistică a corpului, minții și sufletului prin înțelegerea și evitarea bolilor”, Ed. For You, 2019